Zahtjev ministra finansija

SAD želi podići granicu zaduženja: Bankrot bi izazvao ekonomski krah

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2023. 21:33

Američki ministar finansija DŽenet Jelen zatražila je danas od članova Predstavničkog doma da bezuslovno podignu granicu zaduženja, uz upozorenje da bi bankrot na osnovu zaduženja uzrokovao "ekonomski i finansijski krah".

Ona je u svom obraćanju Komitetu u Predstavničkom domu naglasila da bi neuspjeh da se poveća ograničenje od 31,4 biliona dolara ugrozio ekonomski napredak koji je Amerika ostvarila od pandemije kovid 19.

"Prema mojoj procjeni, bankrot na osnovu našeg zaduženja bi izazvao ekonomsku i finansijsku katastrofu. Tražim od svih članova Kongresa da zajedno riješimo granicu zaduženja, bez uslova i čekanja do posljednjeg trenutka", istakla je Jelenova.

Ona je na pitanje o mogućnosti da se izvrše prioritetne isplate kojim bi se prvo pokrila američka dugovanja iz dostupnih resursa, ona je napomenula "da to ne bi bio rješenje problema granice zaduženja".

Prema njenim riječima, jedina mogućnost da se izbjegne katastrofalan rast kamatne stope nakon bankrota je da se Amerika obaveže da će plaćati svoja dugovanja na vrijeme.

"Ukoliko to ne učinimo i budemo li smatrali da postoje neke obilaznice kako bi izbjegli ekonomski haos, samo ćemo se zavaravati jer ako ne bude uplate državnih računa to će dovesti do ekonomskog i finansijskog kolapsa", dodala je Jelenova.

Pojedini članovi Kongresa iz Republikanske stranke traže ustupke od predsjednika DŽozefa Bajdena u zamjenu za podizanje granice zaduženja. Ministar finansija DŽenet Jelen odbila je da pregovara oko podizanja granice zaduženja.

Тагови: