Sankcije EU

Sankcije protiv još četiri ruske banke?

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2023. 08:48

Novi paket sankcija EU protiv Rusije mogao bi da obuhvati još četiri banke, te 130 pojedinaca i firmi, piše evropski portal "Politiko", pozivajući se na zvaničnike i diplomate.

Prema navodima portala, nove finansijske sankcije trebale bi da budu usmjerene na četiri ruske banke, uključujući i najveću u privatnom vlasništvu "Alfa banku".

Na listi sankcionisanih firmi i osoba nalaze se, između ostalih, rusko vojno rukovodstvo, osobe na funkcijama u prisajedinjenim regionima, novinari koji rade za ruske državne medije, poput "Raša tudej", te kompanije i pojedinici u drugim zemljama sa vezama sa specijalnom operacijom, a navedene su Mali i Iran.

"Politiko" navodi da bi novi paket sankcija mogao da uključi izvoz gume i bitumena u EU te uvoz određenih roba u Rusiju, uključujući kamione i teža, građevinska vozila.

"Brisel namjerava da sankcijama obuhvati i brodsku kompaniju sa sjedištem u Dubaiju za koju se sumnja da pomaže Rusiji da obiđe regulative u oblasti izvoza nafte. EU bi, takođe mogla da zabrani Rusima da ulaze u odbore direktora kompanije u Uniji povezanim sa kritičnom infrastrukturom, uključujući struju i gas", piše "Politiko".

Ambasadori EU će o novom paketu sankcija Rusiji razgovarati u srijedu 15. februara.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.