Operativni podaci

Šef CIA-e: Đinping naredio vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan

  • Извор: Аваз
  • 27.02.2023. 08:18

Šef CIA-e Viliam Burns izjavio je da američki obavještajni podaci pokazuju da je kineski predsjednik Si Đinping naredio vojsci svoje zemlje da do 2027. godine bude spremna za invaziju na Tajvan.

Međutim, Burns misli da Si trenutno sumnja u svoj plan napada na Tajvan s obzirom na to kakvo je iskustvo Rusije u ratu s Ukrajinom.

Kontrola Tajvana

Naime, Burns je u intervjuu za CBS naglasio da SAD ozbiljno mora shvatiti Sijevu želju da kontroliše Tajvan, čak i ako je vojni sukob neizbježan.

- Znamo da je Si naložio kineskom vojnom vodstvu da do 2027. budu spremni za invaziju na Tajvan, ali to ne znači da je odlučio te ili neke druge godine pokrenuti rat. Naša procjena je da Si i njegovo vojno vodstvo danas sumnjaju da bi mogli izvršiti invaziju - rekao je Burn za CBS.

Tajvan i Kina razdvojili su se 1949. nakon građanskog rata koji je završio kontrolom Komunističke partije nad kopnom. Samoupravno ostrvo ponaša se kao suverena država, ali ga ne priznaju Ujedinjeni narodi niti bilo koja velika država.

Godine 1979. predsjednik Džimi Karter službeno je priznao vladu u Pekingu i prekinuo međunacionalne veze s Tajvanom. Kao odgovor, Kongres je usvojio Zakon o odnosima s Tajvanom, stvarajući mjerilo za nastavak odnosa.

Službena podrška

SAD je više puta pružio službenu podršku Tajvanu iako zbog toga Kina negoduje i tvrdi da je Tajvan dijelom kineska teritorija. Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će američke snage braniti Tajvan ako Kina pokuša izvršiti invaziju.

Bijela kuća kaže da se američka politika nije promijenila time što je jasno dala do znanja da Vašington želi da se status Tajvana riješi mirnim putem. Ipak, iz Bijele kuće ne otkrivaju bi li američke snage mogle biti poslane kao odgovor na kineski napad.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.