Kina odmah reagovala

Senat SAD usvojio Zakon o ljudskim pravima u Hong Kongu

  • 20.11.2019. 07:41

Američki Senat jednoglasno se u utorak založio za zaštitu ljudskih prava u Hongkongu poslije udara kineskih vlasti na prodemokratski pokret u toj autonomnoj teritoriji Kine, javljaju agencije.

Usvojeni Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu biće sada upućen Predstavničkom domu Kongresa, koji je ranije već usvojio sličan akt.

Dva doma Kongresa sada treba da usaglase ta dva akta odnosno da uklone razlike, prije nego zajednički zakon bude poslat predsjedniku Donaldu Trampu.

Zvanični Peking je reagirao na taj potez osudivši prijedlog zakona i poručivši da će poduzeti korake potrebne za zaštitu suvereniteta i bezbjednost zemlje.

- Ovim činom se zanemaruju činjenice i istina, primjenjuju dvostruki standardi i nesmetano se miješaju u poslove Hong Konga i druge kineske unutrašnje poslove. To je ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koje upravljaju međunarodnim odnosima. Kina to osuđuje i odlučno se protivi - izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.