Ričard Pan

Senator iz Kalifornije predlaže zakon o obaveznoj vakcinaciji školske djece

  • Извор: Телеграф
  • 24.01.2022. 17:21

Kalifornijski poslanik Ričard Pan, poznat po tome što se zalaže za oštrije antikovid mjere u školama, predložiće večeras zakon kojim bi svi đaci trebalo da se vakcinišu.

Pan, senator iz Sakramenta, predložiće nacrt zakona kojim bi svi đaci od pete godine do 12. razreda morali da budu vakcinisani, prenio je Los Anđeles tajms.

- Moramo da osiguramo da škole budu bezbjedne, tako da roditelji budu bezbjedni kada šalju djecu u školu. I moramo da držimo škole otvorenim - rekao je Pan, koji je pedijatar po profesiji.

Njegov predlog je drugi veliki zakon koje su objavile demokrate ove godine, a koje su formirale radnu grupu prošle nedjelje koja treba da se fokusira na povećanje vakcinacione stope i smanjenje dezinformacija.

U četvrtak je senator Skot Viener iz San Franciska predstavio Senatu zakon 866, koji bi dozvolio djeci od 12 godina i starijima da se vakcinišu, bez roditeljskog pristanka ili znanja.

LA tajms navodi da se očekuje da će Panov predlog naići na jak otpor grupa koje se protive obaveznoj vakcinaciji i onih koji smatraju da takvu odluku moraju donijeti roditelji.

- Trebalo bi da imamo razgovor o tome šta je najbolje za našu decu i šta je najbolje za bezbjednost škola - kazao je Pan.

Kalifornija je već zahtjevala od svih đaka u javnim i privatnim školama da prime antikovid vakcinu, međutim taj zahtjev, koji je objavio guverner Gevin Njusom prošlog oktobra, ne može da stupi na snagu dok Agencija za hranu i lekove (FDA) potpuno ne odobri vakcinu za djecu stariju od 12 godina.

Trenutno, vakcina Fajzer/Bionteh ima puno odobrenje za decu od 16 godina i stariju, a za decu od pet do 15 godina vakcina je odobrena samo za hitnu upotrebu.

Njusomova uredba o obaveznoj vakcinaciji je ograničena za razrede od 7. do 12. i ima jednu "rupu": kada se vakcina potpuno odobri, roditelji bi mogli da se pozovu na lična uvjerenja i da izbjegnu da njihova djeca budu vakcinisana.

Međutim, Panov predlog ide mnogo dublje nego Njusomove uredbe o obaveznoj vakcinaciji, a kojom je trebalo sva djeca od 5. godine do 12. razreda da se vakcinišu od 1. januara.

Panov predlog bi zahtjevao vakcinaciju čak i ukoliko Fajzerova vakcina ostane samo za hitnu upotrebu za decu od pet do 15 godina, iako Pan kaže da bi na toj formulaciji "moglo i dalje da se poradi".

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.