Nemaju objašnjenje

Serija podrhtavanja zbunila naučnike u Danskoj: Nisu ih izazvali zemljotresi ni kontrolisana eksplozija

  • Извор: Телеграф
  • 15.05.2023. 17:07

Serija manjih potresa zabilježenih na danskom baltičkom ostrvu Bornholm u subotu zbunila je naučnike, koji su saopštili danas da su ih izazvali "talasi akustičkog pritiska iz nepoznatog izvora".

U početku se smatralo da su potresi izazvani zemljotresima, objavio je AP. Zatim su seizmolozi teoretisali da su potresi nastali od kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, više od 140 kilometara južno.

Geološki zavod Danske i Grenlanda (GEUS) saopštio je danas da potresi "nisu izazvani zemljotresima, već talasima pritiska usled aktivnosti u atmosferi". Zavod je naveo da su ti talasi došli iz "nepoznatog izvora“.

Osnovac prijetio drugom učeniku:

Osnovac prijetio drugom učeniku: "Roditelji da ne traže opravdanje"

"Seizmolozi smatraju da je malo vjerovatno da potresi potiču od kontrolisane eksplozije u Poljskoj, koja je izvedena neposredno prije prvih izvještaja o podrhtavanju na Bornholmu“, istakao je GEUS.

GEUS je saopštio u subotu da je dobio više od 60 prijava od ljudi na Bornholmu da su "potresi slični zemljotresu“ - opisani kao duboko tutnjanje, podrhtavanje i zveckanje, kao i promjena pritiska u uhu - zabilježeni u subotu popodne na Bornholmu. U tim potresima niko nije povrijeđen.

Policija je saopštila da su građani obavijestili policijske službe u vezi sa potresima na istočnom dijelu ostrva. Danski mediji javili su da je podrhtavanje izazvalo pukotinu u zidu jedne kuće.

Nestao Nenad Dodik, banjalučka policija moli za pomoć

Nestao Nenad Dodik, banjalučka policija moli za pomoć

GEUS je saopštio da su seizmički potresi imali jačinu od 2,3 stepena po Rihteru. Poljske vlasti su saopštile da je tokom vežbe "Anakonda 23" na sjeveru Poljske bilo intenzivnih aktivnosti, uključujući mlazne lovce i bojevo ispaljivanje artiljerijske municije.

Na Bornholmu, stenovitom ostrvu u Baltičkom moru, koje se nalazi južno od Švedske, sjeveroistočno od Njemačke i sjeverno od Poljske, živi gotovo 40.000 ljudi, piše Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм