Париз

Шесторо тинејџера пред судом због убиства наставника Самуела Патија

  • Извор: Агенције
  • 27.11.2023. 11:02

У Паризу данас почиње суђење за шесторо тинејџера због њихове улоге у одсијецању главе наставнику Самуелу Петију, који је претходно ученицима показао карикатуре исламског пророка Мухамеда.

Петија, наставника историје и географије, убио је осамнаестогодишњак чеченског поријекла 16. октобра 2020. године у близини школе у сјеверозападном предграђу Париза. Нападач је касније убијен у акцији полиције, подсјећа АП.

Сва рочишта пред судом за малољетнике у Паризу одржавају се без присуства медија, у складу са француским законима.

Међу оптуженима који ће изаћи пред суд је и дјевојчица која је у тренутку убиства имала 13 година. Она се терети да је лажно оптужила наставника да је тражио од муслиманских ученика да подигну руку и напусте учионицу прије него је показао карикатуре.

Она је касније рекла истражиоцима да је лагала и да није била у учиниоци тог дана, а истражни тим утврдио је да Пати није никада тражио тако нешто.

Још петоро ученика те школе узраста 14 и 15 година суочавају се са оптужбама за криминално удруживање у циљу извршења чина насиља.

Они су оптужени да су чекали Патија неколико часова док није изашао из школе и да су га показали убици у замјену за обећане исплате од 300 и 350 евра.

Истрага је утврдила да је нападач знао име наставника и адресу школе.

Свих шесторо тинејџера суочава се са казном од двије и по године затвора. Крај суђења предвиђен је за 8. децембар.

Патијево име објављено је на друштвеним мрежама након разредне дебате о слободном изражавању током које је показао карикатуре које је објавио сатирични лист "Шарли ебдо", што је изазвало масакр у редакцији који су извршили екстремисти у јануару 2015. године.

Пратите нас и путем Вибера