Kineski predsjednik

Si Đinping u Moskvi, sastaće se sa Putinom

  • Извор: Агенције
  • 20.03.2023. 08:40

Kineski predsjednik Si Đinping počinje posjetu Rusiji, što je njegova prva posjeta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, a takođe i njegova prva posjeta Rusiji od početka vojne akcije Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Posjeta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumijevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenose RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u posjeti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dvije zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga.

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmijeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dvije zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da će posjeta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno povjerenje i razumijevanje između dvije zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Volstrit džornal je, pozivajući se na svoje izvore, prenio da bi Si Đinping, nakon posjete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kina je više puta isticala da Peking "igra konstruktivnu ulogu“ u rješavanju ukrajinske krize.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rješavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Si Đinping je posjetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podsjećaju RIA Novosti.