Predsjednik Kine

Si: Podržati Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira kroz pregovore

  • Извор: СРНА
  • 09.05.2022. 19:27

Relevantne strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira kroz pregovore i da spriječe intenziviranje oružanog sukoba, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping.

On je ranije danas održao virtuelni sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom kojeg su, osim o Ukrajini, dvojica lidera razgovarala i o bilateralnoj saradnji Kine i Njemačke, kao i dijalogu Pekinga i EU.

- Kina pozdravlja sve napore međunarodne zajednice da omogući prekid vatre i pregovore. Relevantne strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira kroz pregovore - rekao je Si.

Kineski lider istakao je da je sukob u Ukrajini doveo Evropu do kritične tačke, javila je državna Centralna televizija Kine.

- Neophodno je uložiti sve napore da se izbjegne intenziviranje i proširenje sukoba, koji bi mogli da dovedu do situacije koja se ne može popraviti - naglasio je Si.

Si je napomenuo da Evropljani treba da budu odgovorni za svoju bezbjednost, te da Kina podržava Evropu u igranju pozitivne uloge u mirovnom procesu, prenio je "Sputnjik".

Тагови: