Kineski lider

Si poručio bezbjednosnim zvaničnicima: Pripremite se za jake vjetrove i olujno more!

  • Извор: Агенције
  • 02.06.2023. 10:02

Kineski lider Si Đinping pozvao je svoje najviše zvaničnike za nacionalnu bezbjednost da razmotre "najgore" scenarije i pripreme se za "olujno more", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim unutrašnjim i spoljnim prijetnjama.

"Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbjednosti sa kojima se sada suočavamo značajno su porasli", rekao je Si na sastanku partijske Komisije za nacionalnu bezbjednost, prenijela je državna novinska agencija Sinhua.

"Moramo da razmišljamo o najgorem scenariju i pripremimo se za jake vjetrove i burne talase, pa čak i za opasna, olujna mora", dodao je on.

Kina uz Srbe na KiM: Podržavamo napore Beograda da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Kina uz Srbe na KiM: Podržavamo napore Beograda da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Najnovija stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera proteklih decenija, dolaze u trenutku kada se Peking suočava sa mnoštvom izazova kako na unutrašnjem planu tako i u okruženju, objašnjava Si-En-En.

Suočen sa situacijom koju je nazvao "kompleksnom i teškom", Si je rekao da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbjednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u "stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi".

On je takođe pozvao Kinu da nastavi sa izgradnjom sistema za praćenje rizika i ranog upozorenja za nacionalnu bezbjednost, unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbjednosti i poboljša upravljanje bezbjednošću podataka i vještačke inteligencije.

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Od dolaska na vlast prije deceniju, Si je od nacionalne bezbjednosti napravio ključnu paradigmu koja prožima sve aspekte kineske uprave, kažu stručnjaci. Proširio je koncept nacionalne bezbjednosti pokrivši sve - od politike, ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do sajber prostora.

Pod Sijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne bezbjednosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, sajber bezbjednosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnim obavještajnim službama i bezbjednosti podataka.

"Energični 80-godišnji muškarac" poslije pada: Napala me vreća pijeska!

Si je poručio da Kina mora proaktivno da oblikuje "bezbjedno spoljno okruženje" kako bi bolje održala bezbjedno "otvaranje" zemlje i "promovisala duboku integraciju razvoja i bezbjednosti".

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.