Kineski predsjednik

Si pozvao na veću suzdržanost

  • Извор: Хина
  • 08.03.2022. 15:32

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je na "veću suzdržanost" u ukrajinskom sukobu, u apelu koji je uputio zajedno s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, objavila je kineska televizija.

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htjela govoriti o operaciji u Ukrajini  i samo je "izrazila žaljenje" zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da "razumije" zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

Ali u telefonskom razgovoru s Makronom i sa Šolcom, prvi čovjek Pekinga ustvrdio je da je Kina "iskreno ožalošćena zbog novog rata na evropskom kontinentu", objavila je javna televizija CCTV.

"Spremni smo preuzeti aktivnu ulogu"

"Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se spriječila humanitarna kriza velikih razmjera", dodao je, ne osudivši ipak ofenzivu koju je 24. februara pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin na susjednu zemlju.

Rekao je sagovornicima da "cijeni napore Francuske i Njemačke radi posredovanja u Ukrajini" i istaknuo da je i Peking spreman preuzeti "aktivnu ulogu".

"Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine", pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je "spremna poslati Ukrajini humanitarnu pomoć", rekao je. Si je ponovio da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocijenivši da će mjere uvedene Moskvi "naštetiti svim stranama".

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином