Шеф мађарске дипломатије

Сијарто: Фокус предсједавања Мађарске ЕУ на проширењу Уније на Западни Балкан

  • 26.04.2024. 14:45

Током предстојећег председавања ЕУ, Мађарска планира да се усредсреди на питања која су важна за централну Европу, као што борба против илегалних миграција, проширење Уније на Западни Балкан и енергетска безбједност, изјавио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Кад је у питању проширење ЕУ, Сијарто је на прес конференцији са својим чешким колегом Јаном Липавским, рекао да регион Западног Балкана није заслужио да чека чланство 14 година и 11 мјесеци, чиме се, како каже, подрива кредибилитет политике Уније, пренијела је мађарска новинска агенција МТИ, објавио је Тан‌југ.

"То је ситуација коју треба разријешити, тако да мађарско предсједавање (Унији) има јасну агенду да помогне земљама Западног Балкана да убрзају процес приступања", рекао је Сијарто.

Он је истакао да се ефекти мигарације директно осјећају у централној Европи од 2015. године и неопходна је озбиљна регионална сарадња да би се зауставио прилив миграната.

"Чешка, словачка и пољска полиција су нам помогле и помажу нам на јужним границама Мађарске да задржимо ван граница илегалне мигранте који пријете Европи. Неопходни су континуирани заједнички напори четири премијера централне Европе да се питање квота држи под контролом и да се не дозволи хиљадама или десетинама хиљада илегалних миграната да неконтролисано лутају около", додао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је нагласио да ће централна Европа "наставити да се одупире притисцима у вези са квотама".

Сијарто се дотакао и енергетске безбједности, наводећи да Мађарска и Чешка планирају нуклеарни развој и да ће због тога наставити да се боре против негативне дискриминације у вези са нуклеарном енергијом у Бриселу.

"Нуклеарна енергија је одржив начин производње енергије, безбједан је, еколошки прихватљив и јефтин метод за производњу великих количина електричне енергије", закључио је Сијарто.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.