Ministar spoljnih poslova

Sijarto: Mađarska neće pristati na sankcije EU ruskom nuklearnom sektoru

  • Извор: СРНА
  • 24.04.2023. 17:09

Mađarska neće podržati sankcije EU ruskom nuklearnom sektoru koje mogu štetiti njenim nacionalnim interesima, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku sa mađarskim novinarima koji je prenosio TV kanal M1.

"Mađarska ni na koji način neće pristati na bilo kakve sankcije nuklearnom sektoru u mjeri u kojoj će to štetiti mađarskim nacionalnim interesima. To je apsolutno neprihvatljivo i pozivamo druge zemlje EU da ne eksperimentišu sa nuklearnim sankcijama jer će one ugroziti snabdijevanje Mađarske električnom energijom, a to ne može biti cilj mjera koje preduzima EU", rekao je ministar.

Sijarto je podsjetio da su kolege iz drugih zemalja EU pitale da li Mađarska može "malo da promijeni svoj stav" kako bi se odobrile sankcije ruskim kompanijama iz nuklearnog sektora.

On je objasnio da Mađarska na to ne može da pristane jer bi to ugrozilo energetsku bezbjednost zemlje. Polovinu proizvedene i trećinu potrošene električne energije u Mađarskoj obezbjeđuje nuklearna elektrana "Paks-2" na rusko nuklearno gorivo, naglasio je Sijarto, prenio je TASS.