Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine

Sijarto: Nećemo glasati za prijedlog koji je suprotan interesima Mađarske

  • Извор: АТВ
  • 16.05.2022. 17:45

Nikada nećemo dopustiti da mađarski narod plati cijenu ovog rata, izjavio je mađarskim medijima u Briselu ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Peter Sijarto podsjetio je da je Mađarska podržala pet paketa sankcija Rusiji i kako je rekao na insistiranje Poljske, uvela i sankcije na ugalj.

- Јasno smo svima stavili do znanja da postoji crvena linija koja se odnosi na transport i snabdijevanje naftom i gasom. Evropska komisija je, ipak, dala prijedlog koji je u suprotnosti sa mađarskim interesima, koji bi proizveo ogromne probleme mađarskoj privredi i nove ekološke probleme - naglasio je Sijarto.

Rekao je da bi rekonstrukcija mađarskih rafinerija koštala oko 550 miliona evra, a da postoji i problem sa alternativnim putem snabdijevanja, preko Јadranskog naftovoda.

- Kapacitet Јadranskog naftovoda nije dovoljan za dodatno snabdijevanje, pa bi bilo potrebno i tamo uložiti još 200 miliona evra, a nemamo nikakve garancije da će se to proširenje i desiti. Nakon svega, gorivo u Mađarskoj bi poskupjelo 55 do 60 odsto i veliki broj proizvoda bi drastično poskupio - rekao je mađarski ministar u Briselu.

Sijarto tvrdi da je Evropska komisija svojim prijedlogom šestog paketa sankcija napravila problem, te da im je onda i obaveza da daju neko rješenje.

- Tu mislim na garancije za investicije u rekonstrukciju mađarskih rafinerija, nove transportne puteve i kompenzaciju za povećanje cijena u Mađarskoj - navodi Sijarto.

Ponovio je mađarski prijedlog da se naftovodi izuzmu iz šestog paketa sankcija Rusiji, odnosno da se naftni embargo odnosi samo na transport morskim putem.

- To je najjednostavnije rješenje koje će zadovoljiti Brisel i neće ugroziti zemlje koje naftu dobijaju preko naftovoda. To sam ponovio Borelju, da Mađarska samo tako može da se složi sa šestim paketom sankcija Rusiji. Tako stojimo danas u Briselu, u ponedjeljak popodne, pa ćemo videti šta će biti dalje - rekao je Sijarto.

Dodao je da neće biti napretka u razgovorima ukoliko se ne uvaže interesi Mađarske.

- Mi koji odgovaramo mađarskom narodu, ne možemo da prihvatimo prijedlog koji će ugroziti građane i privredu Mađarske - naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.