Ministar spoljnih poslova Mađarske

Sijarto: Pojavili se snimci, Mađare surovo mobilišu u ukrajinsku vojsku

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2023. 19:05

Zakarpatske Mađare "na surov način" mobilišu u ukrajinsku vojsku, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Uz Ukrajince, ginu i Mađari... Jer u ukrajinsku vojsku mobilišu i Mađare koji žive u Zakarpatju. Posljednjih dana su se pojavili snimci kako se to ponekad surovo dešava", rekao je on.

Ministar je naglasio da mnogi mobilisani na kraju i ginu. Prema njegovim riječima, to je još jedan razlog zašto Budimpešta insistira na potrebi da se otpočnu mirovni pregovori.

Mađarski mediji ranije su pisali da se u Zakarpatju sprovodi najveća mobilizacija od početka sukoba.

To se dešava zbog velikih gubitaka Zakarpatske 128. brdske jurišne brigade kod Soledara.

List "Metropol" je, konkretno, objavio da su se na nekoliko stotina metara od granice sa Mađarskom u hladnjačama nedjeljama nalazila tijela ukrajinskih vojnika, o čijoj smrti nisu obavještavali njihove porodice.

Sa druge strane, list "Ripost" objasnio je da Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) zabranjuje rođacima poginulih zakarpatskih Mađara da ih traže na društvenim mrežama i govore o njihovoj smrti.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je ukrajinska komanda dobila zadatak da formira rezerve u vojsci.

Vrhovna rada je, na prijedlog Zelenskog, produžila period ratnog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini za 90 dana – do 19. februara ove godine.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм