Министар спољних послова Мађарске

Сијарто: Потребна интензивна сарадња у борби против тероризма

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 12:58

Будимпешта позива на интензивну међународну сарадњу у напорима са циљем борбе против тероризма и оштро осуђује смртоносни терористички напад код Москве, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је агенцији ТАСС на маргинама форума "Атомекспо 2024" у Сиријусу код Сочија рекао да је Мађарска шокирана снимцима забиљеженим у "Крокус сити холу" у Красногорску код Москве, гдје је у терористичком нападу у петак, 22. марта, убијено најмање 137 људи.

- Оштро осуђујемо овај насилан облик тероризма. Морамо се борити против тероризма на глобалном нивоу. Очигледно је да је то изазов за глобалну заједницу и потребна нам је међународна сарадња у тој борби - истакао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије нагласио је да су мисли и молитве Мађара уз породице погинулих, те да им желе да и даље имају снаге, као и брз опоравак онима који су и даље у болници.

- Желим да пожелим свим руским грађанима, као и свим људима у свијету, да се такав терористички напад никада више нигдје не догоди -  додао је Сијарто.

Терористички напад догодио се у петак, 22. марта, у концертној хали "Крокус сити хол", надомак Москве. Према подацима руског Истражног комитета, погинуло је 137 људи, а регионално одјељење Министарства здравља саопштило је да су рањена 182 лица.

Приведено је укупно 11 осумњичених, а четворица мушкараца из Таџикистана оптужена су за тероризам и одређен им је двомјесечни притвор. Двојица нападача су одмах признала кривицу за напад, за који је одговорност преузела Исламска држава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.