Тензије

Сјеверна Кореја испалила 200 граната према пограничном острву, Јужна Кореја наредила евакуацију

  • 05.01.2024. 07:09

Сјеверна Кореја је испалила више од 200 граната са своје западне обале, према јужном острву Иеонпиеонг, које се налази у Јужној Кореји, саопштила је војска Сеула.

Одмах након тога, Јужна Кореја је издала упозорење о евакуацији цивила на острву. Осим тога, одмах су одлучили одговорити артиљеријском вјежбом у близини острва као одговор на сјевернокорејску паљбу.

Југ је осудио тај потез, назвавши га "провокативним чином". Такође је њихов високи званичник рекао да иако је ријеч о сјевернокорејском "поморском удару", то није изведено оружјем Сјеверне Кореје.

Артиљеријске гранате испаљене у петак, између 9:00 и 11:00 по локалном времену, нису ушле на територију Јужне Кореје јер су све пале у тампон зону између двије земље.

Јужнокорејски здружени штабови рекли су да инцидент није нанио никакву штету народу или војсци, али је додао да тај чин "угрожава мир на Корејском полуострву и подиже тензије".

Сјевернокорејска артиљерија је 2010. године неколико пута пуцала на острво Yеонпyеонг, убивши четири особе.

Посљедњи инцидент догодио се мјесецима након што је Сјеверна Кореја у потпуности суспендовала војни споразум с Јужном у циљу смањења тензија.

Након тога, Пјонгјанг је рекао да ће повући све мјере "подузете за спрјечавање војних сукоба у свим сферама, укључујући копно, море и зрак", и распоредити "моћније оружане снаге и нову војну опрему" у пограничном подручју.

Али Сјеверна Кореја је прекршила пакт више пута у протекле двије године, лансирањем пројектила и испаљивањем артиљеријских метака у море у правцу Југа. Посљедњи пут када је Сјеверна Кореја испалила артиљеријске гранате у море у децембру 2022. године, а само у тој години догодило се девет таквих инцидената.

Острво Иеонпиеонг, дом војне базе и малог цивилног становништва од око 2.000 људи, налази се 3 км од спорне морске границе у Жутом мору и 12 км од обале Сјеверне Кореје, али на територији Јужне Кореје.

То је било поприште међукорејских поморских сукоба током година.

Пратите нас и путем Вибера