Živjela Srpske!

Skup "Sloboda": Veličanstveno i dostojanstveno okupljanje naroda

  • Извор: АТВ
  • 21.04.2022. 19:25

“Živjela Republika Srpska! – Živjela!”

Jasna i glasna je poruka građana Republike Srpske. Podrška im stiže od brojnih zvaničnika Srpske. O imovini nema potrebe više odlučivati, kaže srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik poručuje da je narod odlučio da imovina pripada Srpskoj i tako će ostati.

"Nikakve strane intervencije, nikakvi lažni predstavnici, nikakve sudije Ustavnog suda koje sude mimo prava, oni su inkvizicija za Republiku Srpsku, oni nisu pravnici nego političari motivisani isključivo jednom željom a to je da naštete Srpskoj". kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mi pripadamo Republici i ona pripada nama. Ne postoji nijedan razlog zbog čega bi trebalo da odustanemo od bilo čega što nam je dato Dejtonskim sporazumom, poruka je predsjednka Republike Srpske.

"Mislim da su to snažne poruke uz mnogo patriotizma, mnogo lijepih i nadahnutih riječi ovdje, zaista bez ijedne greške, bez ijedne omaške u obraćanju, bez ijedne suvišne riječi ili bilo čega što bi bilo uvreda koja bi pokazala ne znam kakvu lošu namjeru prema bilo kome", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Na skupu nije upućena nijedna ružna riječ. U srpskom narodu nema pukotina i postoji maksimalna sabornost i jedinstvo za čuvanje institucija i imovine Republike Srpske, još jedna je od poruka sa skupa “Sloboda”.

"Poruke koje smo danas čuli može neko da razumije ili ne razumije, ali one, što se tiče institucija Republike Srpske, su obavezujuće", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Političke sloge opet nije bilo. Opozicija nije podržala borce. Okrenuli su im leđa i uz to ih omalovažavali. Svoj nedolazak danima pravdaju tvrdnjom da je SNSD organizator skupa. Ono što im se ne dopada, ni ne čuju. Tako ni to da je BORS organizator. Prednjačio je u tome lider PDP-a Branislav Borenović.

"Baš se obrukaše ovi iz SNSD-a. Uz silne autobuse i pritiske na zaposlene u javnim institucijama jedva par hiljada ljudi…Baš potanko", kaže Branislav Borenović, lider PDP-a.

Njegovu priču držao je i Nebojša Vukanović. Skup boraca je nazvao debaklom. Ismijali su potrebu naroda da odgovori Kristijanu Šmitu, što niko od njih nije smio. Možda ih je zbunilo kada su vidjeli kako zaista izgleda kada se na Trgu Krajine okupi 20.000 duša.

Da su zbunjeni dokazao je i predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina. I Miloš Stanišić je skup boraca nazvao partijskim okupljanjem. Valjda tamo nije vidio poslanike DNS-a i svog stranačkog šefa Nenada Nešića. Na populaciju koja je dala najveći doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske „udario“ je i savjetnik gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

"Ja baš mislio Boračka organizacija nezadovoljna boračkim dodacima", kaže Bojan Kresojević, menadžer grada Banjaluka.

Neki su baš u vrijeme skupa imali za njih preča posla. SDS-ov Milan Radović organizovao je, kako ga je nazvao, vaskršnji koktel. Poruka boraca i naroda govori da su svi složni, pa i političari moraju takođe da se slože, poručuju lideri US i SP-a.

"Treba da se okupimo i da izrazimo solidarnost, ne samo s organizatorom, nego sa idejom ovoga skupa, a to je sloboda za Republiku Srpsku", kaže Petar Đokić, predsjednik SP-a.

"Ovo nisu bile teme za podjelu. Ovo su bile teme za slogu. Situacija se neće promijeniti, biće idalje teška, a mi moramo biti složni", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

Čulo se na skupu da je sloboda nasušna potreba srpskog naroda. Isto tako i da su odluke koje su donijeli zapadni moćnici za Srpsku neprihvatljive.