Mihail Sakašvili

Slika bivšeg predsjednika šokirala svijet: "Ne liči na sebe"

  • Извор: Агенције
  • 04.07.2023. 09:54

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji se nalazi u pritvoru, pojavio se na sudu putem video linka u ponedjeljak, a njegov fizički izgled mnoge je zabrinuo.

On se pojavio u javnosti prvi put poslije nekoliko mjeseci, izgledao je mršavo i slabo, što je podstaklo zabrinutost o njegovom tretmanu.

Sakašvili (55) je izgledao skoro neprepoznatljivo i ličio je na blijedu sjenku nekadašnjeg sebe, prenosi Guardian.

Da li je to Lavrov zaprijetio: Isti slučaj je bio sa Sakašvilijem

Da li je to Lavrov zaprijetio: Isti slučaj je bio sa Sakašvilijem

Fotografije su dovele do toga da Ukrajina, čiji je Sakašvili državljanin, pozove na razgovor gruzijskog ambasadora i zatraži od njega da ode u Tbilisi i pomogne da se spasi bivši predsjednik.

Predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, zatvoren je nakon što se vratio iz egzila zbog optužbi koje su grupe za ljudska prava osudile kao politički motivisane.

Doktori su rekli da postoji rizik da Sakašvili umre od uslova koje je razvio u zatvoru, dok gruzijske vlasti kažu da mu se pruža adekvatna medicinska pomoć.

Pojavljujući se putem video veze na sudskom ročištu o optužbama za "zloupotrebu službenog položaja", Sakašvili je podigao košulju kako bi pokazao rebra koja mu vire iz grudi, prazan stomak i kožu koja mu je čvrsto prianjala za kosti.

"Potpuno nevin čovjek se drži u pritvoru. Nisam počinio nikakav zločin", rekao je on tokom pojavljivanja koje je prenošeno uživo na nekoliko TV kanala.

Nema pomilovanja za Sakašvilija

Nema pomilovanja za Sakašvilija

Sakašvilija drže u civilnoj bolnici, gdje je prebačen prošle godine nakon što je štrajkovao glađu 50 dana u znak protesta protiv pritvaranja.

"Stavljanje u zatvor me neće slomiti. Aktivno ću učestvovati u gruzijskoj politici", rekao je on.

Uprkos svom lošem zdravlju, on je rekao da je bio "duhovno spreman i odlučan da služi zemlji", prema lokalnom novinskom sajtu Agenda.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da će od gruzijskog ambasadora u Kijevu biti zatraženo da "napusti Ukrajinu u roku od 48 sati kako bi održao konsultacije sa svojom prestonicom" o Sakašvilijevom liječenju.

Zelenski želi da Sakašvili, koji je postao državljanin Ukrajine 2019, bude prebačen u kliniku u Ukrajini ili na zapadu.

Sakašvili i njegove pristalice tvrde da je bio otrovan dok je bio u zatvoru i da sada ima oko 60 kilograma, polovinu od onoga što je imao kada je uhapšen u oktobru 2021.

EU i SAD pozvale su Gruziju da osigura da Sakašviliju bude pružen medicinski tretman i da su njegova prava zaštićena.

Amnesty International je opisao njegov tretman kao "očiglednu političku osvetu".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.