Vlada Južnoafričke Republike

Slonovi, nosorozi i leopardi u Africi ponovo na udaru lovaca

  • Извор: Б92
  • 04.03.2022. 22:12

Zvaničnici Južnoafričke Republike su izjavili da populacija crnih nosoroga raste i da izdaje dozvole za lov na te životinje, ali i na još deset leoparda i 150 slonova.

Dozvole za lov na krupnu divljač, koje izdaje vlada Južnoafričke Republike, uključuju i omogućen izvoz istih životinja.

Vlada je odluku o dozvoli za lov na veći broj slonova objasnila rastom njihove populacije. Vlasti su navele da se svake godine lovi manje od 0,3 odsto ovih životinja.

U zemljama kao što je na primjer Bocvana, lov na životinje-trofeje se koristi za finansiranje očuvanja održivosti eko-sistema i staništa.

Crni nosorog je na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode zaveden kao kritično ugrožena vrsta. Ali broj crnih nosoroga u divljini se udvostručio na više od 5.000 sa istorijskog minimuma od prije tri decenije, prenosi Gardijan.

Vlada je saopštila da je dodijeljena kvota za nosoroge zasnovana na procjenama populacije, "koje trenutno pokazuju trend rasta".

S druge strane, krivolov na bijelog nosoroga dostigao je krizni nivo između 2014. i 2017. godine, kada je u prosjeku svake godine ubijano oko hiljadu. Taj broj je prošle godine prepolovljen - na 451.

Prihodi od godišnjih lovnih kvota koje je odobrila vlada, kako su najavili, ide ka lokalnim marginalizovanim i osiromašenim ruralnim zajednicama u kojima se ove životinje love.

Ove životinje se ubijaju zbog svojih rogova, koji se krijumčare u Aziju gdje se pogrešno vjeruje da imaju ljekovita svojstva.

Južnoafrička vlada je saopštila da će lov na leoparde biti ograničen na životinje starije od sedam godina i da će biti dozvoljen samo u regionima u kojima je populacija velikih mačaka "stabilna ili u porastu".

U Južnoj Africi lov je unosan posao koji je donio oko 1,4 milijarde randa (92 miliona dolara) u 2019, saopštila je vlada.

Тагови: