Oružane snage

Slovačka zbog Ukrajine jača sistem PVO na istoku zemlje

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2022. 12:57

Oružane snage Slovačke jačaju sistem protivvazdušne odbrane (PVO) na istoku zemlje u vezi sa dešavanjem u Ukrajini, prenosi Tass.

Ovu informaciju objavila je agencija TASR, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Slovačke.

Kako navodi agencija, sistemi PVO koji su na raspolaganju u Oružanim snagama Slovačke se prebacuju bliže istočnoj granici.

Slovački premijer Eduard Heger saopštio je juče da je u aviobazi u mjestu Sliač u centralnom dijelu zemlje postavljen kompleks PVO Patriot - prvi od tri multinacionalne borbene grupe NATO-a raspoređene u zemlji kao odgovor na situaciju u Ukrajini, te da već ispunjava zadatak odbrane nacionalnog vazdušnog prostora.

U Slovačku će uskoro stići još dva kompleksa Patriot.

Slovački parlament je 15. marta odobrio prijedlog vlade za razmiještanje multinacionalne borbene grupe zbog situacije u Ukrajini.

Ova jedinica NATO-a se raspoređuje u Slovačkoj u okviru realizacije planova jačanja bezbjednosti zemalja istočnog bloka. U sastavu jedinica biće vojnici iz Njemačke, SAD, Češke, Slovenije, Poljske, Holandije.

U Slovačkoj se može nalaziti do 2.100 vojnika drugih zemalja NATO. Jedinicom će komandovati Češka, koja može poslati u Slovačku 600 svojih vojnika.