Као у сред зиме

Снијег и захлађење стижу у овај дио Европе

  • Извор: Телеграф
  • 04.05.2024. 13:51

Наредних дана веома јако захлађење донијеће драстичан пад температуре источним и сјевероисточним предјелима Европе, а циклон и обилније падавине. Ово погоршање и захлађење времена директно ће погодити Русију.

Сјеверни дио Русије већ је захватило захлађење са снијегом, а снијег у овим предјелима веома често ће падати наредних пет до седам дана. Иначе, ријеч је о европском дијелу Русије, који се одликују знатно блажом климом у односу на азијски дио и то захваљујући утицају Атлантика, чије топле струје достижу чак и до Баренцевог мора на сјеверозападу Русије и тако чине да се море до овог дијела Русије никада не леди.

Најобилије падавине очекују се на подручју Архангелска, а очекује се да падне 20 до 30 центиметара снијега.

У прилогу падавине ићи ће активност циклона са Балтичког мора, али и продор врло хладне ваздушне масе, уз температуре испод нула степени Целзијусових.

Рамо Исак не стаје: Било би ми драго да погинем за БиХ и постанем шехид

Рамо Исак не стаје: Било би ми драго да погинем за БиХ и постанем шехид

Снијег није ријетка појава на сјеверу Русије током маја, гдје у просјеку има и до 10 дана са падањем снијега. Просјечна максимална температура у овом дијелу године је око 12 степени Целзијусових.

И док ће снијег падати на сјеверу, киша ће падати јужније, а на подручју Москве очекују се температуре од пет до десет степени Целзијусових.

Међутим, средином сљедеће седмице, јако захлађење са сјевера спустиће се и до запада Русије и донијети прво снијег Санкт Петербургу, потом и Москви. Температуре ће се и у Москви спустити скоро на нула степени, док је просјек за ово доба године око 18-19 степени Целзијусових.

Отопљење се очекује након 10. маја.

Дејан се након 25 година у Канади вратио у Требиње, довезао и

Дејан се након 25 година у Канади вратио у Требиње, довезао и "југа“

Захлађење са сјевероистока и истока Европе, односно из Русије својим ободним дијелом донијеће пад температуре ваздуха у другој половини сљедеће седмице и Србији, али у знатно ублаженом облику.

Снијег у Русији могућ је чак и у јулу, али само на крајњем сјевероистоку, док у европском дијелу Русије снијег никада не пада током љетних мјесеци.

Иако су зиме у Русији ледене и трају од пет до девет мјесеци, уз температуре у Јакутији и испод -60 степени, љета су често врло топла, уз максималне температуре око 25 степени, а у дијеловима Сибира и у степама могу неријетко да пређу и 35, на југу и 42 степена Целзијуса.

Пратите нас и путем Вибера