Занимљиво

Снимак генијалног гаврана запалио мреже: Каква интелигенција

  • Извор: Б92
  • 13.11.2023. 22:20

Ових дана друштвеним мрежама кружи снимак гаврана који пије воду из флашице вјешто убацујући каменчиће не би ли подигао ниво воде.

Међутим, ово није врхунац интелектуални способности ове врсте птица - оне могу да препознају лица, јако добро памте оне који су им нанијели зло, па чак и "оговарају" људе са својим пријатељима и члановима породице.

Иако су кроз историју често били на лошем гласу, гаврани су у стварности фацинантне, разигране и веома интелигентне животиње, способне да тактички размишљају, изражавају своје емоције, памте лица људи и њихове поступке, па чак и "препричавају" своје утиске о нама својим пернатим другарима.

Када је реч о интелектуалним способностима, ове птице апсолутно могу да парирају делфинима и шимпанзама: гаврани одлично рјешавају логичке тестове који укључују више активности или коришћење алата, имају развијен осјећај за игру, а неки су чак научили и да броје.


Како зарадити преко интернета

Како зарадити преко интернета

Снимак једног оваквог "пернатог генија" ових дана кружи и друштвеним мрежама, а корисници не могу да се начуде томе колико је сналажљива и паметна ова птица. Наишавши на флашицу воде чије га уско грло спречава да је попије, гавран је брзо "сабрао 2 и 2" и дошао до закључка да ће се ниво воде подићи уколико у флашицу буде убацивао каменчиће.

Гдје је научио Архимедов закон нико не зна, али је његова замисао уродила плодом.

Ово није јединствен примјер демонстрације интелектуалних способности гаврана - добро је познато да они са висине бацају орахе како би их разбили, пецарошима краду рибу јер знају да је то много лакше него уловити плијен самостално, а по потреби се чак и праве мртви, само како би заварали пријетњу која им се приближава.

Гаврани јако добро памте, а са својим рођацима "трачаре" о људима

Осим што су способни да до хране и пића дођу несвакидашњим путем, гаврани су познати и по томе да јако добро памте лица људи, а нарочито су вјешти у распознавању оних који су им нанијели зло.

Једно истраживање је чак доказало да гаврани могу да претпоставе ко од људи за њих може представљати пријетњу, тако што интерпретирају понашање пролазника.

Наиме, они који иду улицом, не обраћајући на њих пажњу, за гавране не представљају пријетњу, док они који их гледају у очи потенцијално могу имати задње намјере.


Ово су највеће цјепидлаке хороскопа

Ово су највеће цјепидлаке хороскопа

Осим тога, доказано је и да су ове генијалне птице своја сазнања и закључке о људима преносили и другим гавранима у свом окружењу, нарочито птићима и новопеченим мајкама.

Дакле, не само да врло добро знају ко их је повриједио у животу, већ се труде да о томе сазнају сви. Да ли онда у својим гнијездима само осдуђују људе или се својски труде и да врате по принципу "око за око, зуб за зуб"? Па, у већини случајева се потруде да агресорима покажу ко је главни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: