Ruski ministar odbrane

Šojgu: U Lisičansku poginulo više od 2.000 ukrajinskih vojnika

  • Извор: СРНА
  • 04.07.2022. 14:40

Tokom oslobađanja Lisičanska, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 5.000 ljudi, uključujući nenadoknadive gubitke - više od 2.000 vojnika (poginuli), saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Tokom dvije sedmice, opkoljene su i likvidirane grupe u Gorskom kotlu, u oblastima Lisičanska i Sjeverodonjecka. Zadobijena je kontrola nad 25 naselja, od kojih su najveća Sjeverdonjeck, Zoloto, Gorsko i Volčejarovka. Operacija je završena oslobađanjem jednog od najvećih gradova Luganske Narodne Republike – Lisičanska", navodi Šojgu, a prenosi "Sputnjik".

Šojgu je precizirao da su ruska vojska i jedinice Narodne milicije Luganske Narodne Republike uništile u protekle dvije nedjelje 196 ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila, 12 aviona i jedan helikopter te 69 bespilotnih letjelica.

Takođe, uništeno je šest protivvazdušnih raketnih sistema velikog dometa, 97 borbenih raketnih vozila – višecjevnih bacača raketa, 166 artiljerijskih oruđa i minobacača i 216 vozila različite namjene.

Šojgu navodi da ruska vojska, nakon preuzimanja kontrole nad Luganskom Narodnom Republikom, nastavlja specijalnu vojnu operaciju.

Istovremeno, Rusija pruža medicinsku pomoć civilima i isporučuje humanitarnu pomoć.

Тагови: