Takmičenje "Najbolji ratnik"

Šok za američku "Nacionalnu gardu": Najbolji ratnik je Srbin

  • Извор: РТ Балкан
  • 08.06.2023. 09:59

Takmičenje "Najbolji ratnik" okupilo je u Ohaju pripadnike nacionalnih gardi iz sedam država SAD, a učestvovala je i tročlana ekipa iz Srbije.

Američki generali bili su iznenađeni kada je trebalo da uruče priznanje pobjedniku vojnog takmičenja "Najbolji ratnik" u SAD. Naime, umjesto da nagradu daju nekom od brojnih učesnika iz Nacionalne garde, prvo mjesto je osvojio podoficir Vojske Srbije, vodnik prve klase Ivan Jeremić, piše "Politika".

On je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije, preciznije rečeno bataljona za specijalne operacije "Grifoni" - 82. čete riječnih diverzanata.

Ovaj Beograđanin iza sebe ima vojnu karijeru dugu 13 godina i cijeli dosadašnji vijek je proveo u pomenutoj slavnoj brigadi, ronilac je i padobranac. Aktivan je u vojnim sportskim disciplinama koje su pod pokroviteljstvom Međunarodnog savjeta za vojne sportove, a takođe i u civilstvu u aktivnostima u kojima dolazi do izražaja izdržljivost, kao što je na primjer polumaraton, prenosi dalje Raša tudej Balkan.

Egić: Vratiti ugled srpskom borcu

Egić: Vratiti ugled srpskom borcu

Takmičenje "Najbolji ratnik" na kome je Jeremić pobijedio okupilo je u Ohaju pripadnike nacionalnih gardi iz sedam država SAD. Učestvovala je i tročlana ekipa iz Srbije, koju su uz Jeremića činila i dvojica njegovih kolega, jedan iz njegove jedinice, a drugi iz Odreda posebne namene "Kobre".

Takmičenje traje pet dana, a vojnici su odmerili snage u gađanju pod opterećenjem, plivanju u uniformi, proveri fizičkih sposobnosti, poznavanju (sklapanju i rasklapanju) naoružanja, taktičkoj medicini, pozivanju vatrene podrške (na simulatoru), orijentaciji na zemljištu i gađanju iz pištolja i automatske puške.

"Najteži deo je bio marš dug nešto više od 19 kilometara, sa teretom od 20 kilograma i puškom. Teren je bio neravan, sve vrijeme smo trčali", ističe Jeremić. On je taj zadatak obavio prvi, stigavši na cilj za sat i 53 minuta, a svako vrijeme ispod dva sata smatra se izuzetnim uspjehom.

Vučić: Јasno je da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore

Vučić: Јasno je da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore

Na takmičenju su se srpski vojnici sreli i sa oružjem koje ne koriste u svakodnevnom radu, kao što je pištolj "sig sauer M-17", automatska puška M-4, laki mitraljez M-249, teški mitraljez M-240 i mitraljez "broving M-2".

Ivan je bio u prilici da za jedan dan uvježba rasklapanje ovog oružja i tokom svog nastupa osvoji prvo mjesto u ovoj disciplini. "Pobjeda nije samo moja, radili smo kao tim", poručio je Jeremić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином