Директор Центра за међународне односе

Шолаја: Руски народ у Путину види лидера; Русија показала снагу

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2024. 07:57

Директор Центра за међународне односе Бојан Шолаја рекао је гостујући у нашем АТВ јутру да је Русија посљедњих година показала да је глобални субјект, односно актер међународних односа.

Шолаја је подсјетио да је предсједник Русије Владимир Путин на власт дошао на крају 1999. године када је први пут постао предсједник Руске Федерације, а једно вријеме био је и премијер, те се, каже, може говорити о континуитету.

"Владимир Путин је затекао Русију у једном тешком стању и потрошио је значајно вријеме да Русију политички, економски и безбједносно устабили и ојача и можемо очекивати да се то и настави“, каже Шолаја.

Шолаја је додао да је Русија посљедњих година, уз сва глобална дешавања и ситуацију у којој се налази, показала снагу.

"Руска Федерација је показала да је глобални субјект, односно актер међународних односа, да има своје политичке интересе и да је Русија у овом тренутку, када говоримо о њиховим интересима, да је то идентитетска заштита руског народа што је и био повод да Русија кроз специјалну операцију у Украјини на овакав начин заштити народ који живи у источном дијелу Украјине. Можемо очекивати континуитет у том смислу да све оно што је рађено буде још чвршће“, додао је Шолаја.

Руски предсједник Владимир Путин је на предсједничким изборима у марту освојио 87,28 одсто гласова а Шолаја каже да те бројке говоре да је он радио свој посао.

"С друге стране, с обзиром на глобална дешавања, то значи јединство, подршку лидеру који води одговорну политику и народ је то препознао. Ово је значајан резултат и у односу на претходне изборе на којима је Путин учествовао. Народ Русије види у њему лидера који може да заступа све њихове интересе и да он може да их одведе у правцу гдје они то очекују“, додаје Шолаја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина