Megaprojekat

Solarni paneli i vjetrenjače Saharu pretvaraju u žitnicu

  • 08.09.2018. 18:07

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije sprovela je analizu klime pustinje Sahare, koja je pokazala da bi taj region ponovo mogao da postane plodan, saopštio je list „Sajens“.

Naučnici su predložili da se preko cjele površine pustinje (preko devet miliona kvadratnih kilometra) postave solarni paneli i vjetrenjače, što bi ovaj region pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svijetu – proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovječanstvo danas troši.

Međutim, taj megaprojekat bi ujedno i promjenio klimu u pustinji, jer bi ti objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Vetrenjače bi promijenile tokove vetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svetlost i time bi se ohladila površina pustinje, što bi, prema mišljenju naučnika, bilo dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

Ova grupa naučnika je istražila i druge pustinje širom planete, da li bi bilo moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za to zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.