Budući njemački kancelar

Šolc namjerava od februara uvesti obaveznu vakcinaciju protiv korone u Njemačkoj

  • Izvor: Agencije
  • 30.11.2021.18:12

Budući njemački kancelar Olaf Šolc zalaže se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv virusa korona za sve Nijemce već od februara naredne godine, rekavši da "gaji simpatije prema takvoj uredbi".

Kako prenosi Politiko, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika bliskog novom njemačkom kancelaru, ovakvu mjeru morao bi odobriti njemački Bundestag, što prema njegovim riječima znači da bi obavezna vakcinacija mogla doći početkom februara naredne godine.

Njemačka kampanja vakcinacije zaostaje za drugim zemljama EU poput Portugala, Španije, Italije ili Irske, sa 68,5 posto stanovništva koje je u potpunosti vakcinisano protiv virusa korona.

Šolcova Socijaldemokratska partija lijevog centra i njena dva koaliciona partnera, Zeleni i Slobodne demokrate, predstavili su koalicioni sporazum prošle sedmice, kada je takođe najavio planove za ograničeni mandat vakcine za zdravstvene i druge osnovne radnike.

Ipak, Šolc, koji bi sljedeće sedmice trebao biti zvanično izabran za kancelara, već se suočava s pritiskom da uvede strože mjere usred porasta broja slučajeva virua korona u Njemačkoj i širenja novog soja omikron.

Nekoliko premijera njemačkih saveznih država već se izjasnilo za obaveznu vakcinaciju, poput bavarskog Markusa Södera koji je u nedjelju rekao da je to "jedina šansa" da se okonča pandemija.

Stefan Veil, premijer Donje Saksonije, rekao je u utorak da će "obavezna vakcinacija spasiti od toga da se hiljade ljudi ponovo bori za život u jedinicama intenzivne njege sljedeće zime".

Austrija je prva zapadna zemlja koja je najavila obaveznu vakcinaciju protiv virusa korona, koja bi trebalo da stupi na snagu u februaru.