Њемачки канцелар

Шолц спријечио да се Урсула фон дер Лајен кандидује за шефа НАТО

  • Извор: Агенције
  • 19.02.2024. 11:16

Њемачки канцелар Олаф Шолц наводно је спречио предсједницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да се кандидује за мјесто генералног секретара НАТО, пише Еурактив.

Портал наводи, позивајући се на њемачке медије, да се Шолц категорички успротивио тој идеји и да се то догодило након што су је амерички државни секретар Ентони Блинкен предложио за ту позицију, а амерички предсједник Џо Бајден питао Шолца за мишљење о том питању.

Према изворима наведеним у извјештају, Шолц сматра да би највиши положај НАТО-а био превише моћан положај, да би га дао члану његове највеће опозиционе партије у Њемачкој, Демохришћанима (ЦДУ).

Осим тога, наводно се плашио да би радикалан отпор фон дер Лајен против Русије могао да буде штетан за НАТО након завршетка сукоба у Украјини. Како се наводи, актуелни генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг би требало да буде смијењен до јесени, а разговори о његовом насљеднику су у току.

Одлазећи холандски премијер Марк Руте тренутно се сматра главним кандидатом.

У међувремену, Фон дер Лајен се још није изјаснила за други мандат у Европској комисији, али су јој људи блиски истакли да неће бити доступна за кандидатуру за посао у НАТО.

Фон дер Лајен је у суботу на Минхенској безбједносној конференцији објавила да ће, ако буде поново изабрана, тежити да сљедећа Европска комисија укључи намјенски ресор одбране, као и да ће уколико буде реизабрана на највише мјесто у ЕУ, имати комесара за одбрану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.