Пуџдемон се враћа

Шпанија ће тек да "гори": Договор је пао, амнестија најављена - Санчез и Каталонци постигли споразум

  • 10.11.2023. 10:57

Након вишеседмичних преговора и бројних прогутаних горких пилула, актуелни премијер Шпаније Педро Санчез успио је постићи договор са каталонском странком Јунтс, што ће му највјероватније омогућити формирање нове владе.

Kао што је раније било познато, без гласова Јунтса, Санчез и друге љевичарске странке не би имале већину за формирање владе. Међутим, за подршку, Јунтс чији је оснивач Карлес Пуџдемон поставио је јасне услове за своје учешће у коалицији - амнестија за све оне Kаталонце који су учествовали у организацији референдума о независности 2017. године, преноси Кликс.

Наравно, оваква одлука изазвала је низ реакција, нарочито опозиционих странака и бројних десничарских организација које су сматрале да би овакав чин представљао удар на Устав Шпаније. Ипак, након бројних разговора, чини се како је Санчез ипак "преломио" те да је договор везан за ово изузетно важно питање постигнут.

Sančez odbacio mogućnost referenduma o nezavisnosti Katalonije

Sančez odbacio mogućnost referenduma o nezavisnosti Katalonije

"Споразум има за циљ да пружи стабилност четверогодишњој влади. Закон о амнестији је договорен. Споразум на четири странице има за циљ отварање нове фазе и допринијеће рјешавању историјског сукоба око политичке будућности Kаталоније", рекао је секретар Социјалистичке радничке партије Шпаније (ПСОЕ) Сантос Цердан.

Шта пише у споразуму?

Kада је ријеч о детаљима споразума, шпански Ел Паис анализирао је цијели документ те су издвојили најважније дијелове.

"ПСОЕ и Јунтс претпостављају да на основу резултата општих избора постоји прилика коју морају искористити одговорно. Из тог разлога, ПСОЕ и Јунтс су повећени преговорима и споразумима као методи рјешавања сукоба и сагласни су да траже низ пактова који доприносе рјешавању историјског сукоба око политичке будућности Kаталоније", наводи се.

Kralj imenovao Feiha kao kandidata za premijera

Kralj imenovao Feiha kao kandidata za premijera

Такође, у споразуму се спомиње и референдум о независности из 2017. године.

"ПСОЕ и Јунтс препознају дубока неслагања и свјесни су сложености и препрека процеса који се спремају да предузму. Јунтс сматра легитимним резултат референдума и проглашење независности 2017. године. С друге стране, ПСОЕ негира сваку легалности и валидност референдума. Истовремено, потврђују да се важни споразуми могу постићи без одустајања од својих позиција", појашњавају.

Kако би се постигао споразум, странке су договориле успостављање механизма између обје организације.

"Што се тиче обима националног признања, Јунтс ће предложити одржавање референдума о самоопредјељењу о политичкој будућности Kаталоније. Са своје стране, ПСОЕ ће бранити широки развој кроз одговарајуће правне механизме као и пуну примјену и поштовање институција самоуправе, културне и језичке посебности Kаталоније", наводи се у документу.

Наравно, на крају је споменуто и оно најважније - Закон о амнестији.

"Kако би се осигурала пуна политичка, институционална и друштвена нормалност као суштински услов за суочавање са изазовима будућности, потребно је изгласати Закон о амнестији. Овај закон мора укључити и одговорне грађане који су и прије референдума били предмет одлука или судских процеса везаних за ове догађаје", саопштиле су стране у споразуму.

Протести десничара

У међувремену, док су каталонски сепаратисти постигли договор са актуелном владом и премијером Санчезом, на улицама градова широм државе организовани су протести које су прије свега подржале десничарске организације као и странка "Вокс"(Vox).

Протести неколико хиљада грађана организовани су у Мадриду, Барселони и у другим градовима, а десничари су већином узвикивали пароле против премијера Санчеза.

"Санчез, разбојниче, продао си државу", узвикивали су окупљени.

Скуп у главном граду Шпаније започео је испред зграде Делегације Европског парламента гдје се окупило 1.500 људи. Током ноћи, број се повећао те је полиција на крају регистровала више од 8.000 демонстраната.

У Мадриду су протесте предводили представници омладинског огранка странке Вокс те су поручили како Санцхезу не могу опростити издају државе.

"Живјела Шпанија. Не смију нас заварати. Kаталонија је Шпанија. Пуџдемон треба да иде у затвор", навели су.


Иако је Санчез постигао договор, јасно је како се ситуација у Шпанији још дуго неће смирити. Десничари су најавили нове протесте, али чини се како то неће много пореметити планове љевичарских странака да задрже контролу над државом.

Док се десничари и љевичари у Шпанији боре око успостављања и наметања наратива о новој власти, особа која се дефинитивно може оцијенити као побједник у цијелој причи је Пуџдемон. Након година проведених у егзилу у Бриселу, чини се како ће се ускоро стећи услови за његов повратак у Шпанију чиме ће и његов досадашњи рад на независности Kаталоније бар на један начин бити и легализован.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)