Odluka Vlade

Srbija ukida carinu na uvoz prasadi

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2023. 20:07

Odlukom Vlade Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema riječima resorne ministarke Јelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

- Ova mjera je donesena kao mjera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procjenama i analizama za prethodne dvije godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi - rekla je ministarka Tanasković.

Dodala je da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cijele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmjeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanaskovićeva je istakla da će se ovim mjerama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primjena, uvezu kvalitetnu prasad.

Prema njenim riječima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм