Научници дали одговор

Шта би људи јели у случају нуклеарног рата

  • Извор: Телеграф
  • 30.01.2024. 16:18

Глобални нуклеарни рат је један од најстрашнијих сценарија које људи могу да замисле. Не само да би однио огроман број живота већ би имао и разорне посљедице на околину, пише Telegraf.rs.

Нуклеарна зима

Једна од првих била би нуклеарна зима која би донијела драстично смањење температуре на Земљи и блокирала сунчеву свјетлост. Не треба заборавити поремећаје у систему пољопривреде односно несташицу хране.

У таквом случају преживјели би морали да пронађу алтернативни извор за прехрану, преноси Метро.

Нова студија међународног научног тима бави се преживљавањем човјечанства након нуклеарне катастрофе, а у њеном центру је храна.

Истраживачи сматрају да постоји начин да се људи прехране, односно сачувају систем исхране, а као кључну ставку спомињу - морске алге.

Навијачи Динама и Хајдука се потукли у БиХ

Навијачи Динама и Хајдука се потукли у БиХ

Они су проучавали способност алги да преживе у условима нуклеарне зиме, затим њихову нутритивну вриједност, али и могућност да се користе као гориво и сировина за биохемијску индустрију.

Према објављеној студији, у периоду од девет до 14 мјесеци након катастрофе фарме морских алги могле би да подмире чак 45 посто глобалне потражње за храном.

На тај начин би се спријечиле 1,2 милијарде смрти од гладовања.

Жестока макљажа посланика у парламенту

Жестока макљажа посланика у парламенту

- Требаће нам много хране, а систем какав данас познајемо неће постојати. Морске алге су дефинитивно један од главних кандидата за брзу обнову - рекао је др. Флоријан Улрих Јен.

Морске алге

Научници су теорију моделирали на основу потенцијалног сукоба Русије и САД, а проучавали су морске алге из породице Грацилариа тиквахиае које су могу узгајати широм тропских крајева.

Звезда Гранда због кућног снимка нестала из јавности, данас је непрепознатљива

Звезда Гранда због кућног снимка нестала из јавности, данас је непрепознатљива

Они истичу да су алге богате протеинима, минералима, витаминима, есенцијалним аминокиселинама и масним киселинама. Усто, довољно су “отпорне” на радијацију, па би људи могли да их конзумирају након једноставног прања и кухања.

Међутим, иако би осигурале исхрану и спасиле животе, алге су богате јодом и могу изазвати здравствене проблеме.

У случају да их једете у великим количинама може се пореметити рад штитне жлијезде, неопходне за одржавање здравог нивоа хормона.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина