Либан

Шта је Хезболах, колико је јак и колика је опасност за Израел?

  • Извор: Мондо.рс
  • 18.10.2023. 20:07

Либански покрет Хезболах тврди да је потпуно спреман за борбу против Израела након што су његови борци данима размјењивали ватру с израелским војницима на њиховој граници.

Двије стране размијениле су гранате и ракете преко својих граница откако је палестинска оружана фракција Хамас напала Израел 7. октобра и убила око 1.400 људи.

Док насиље ескалира, посматрачи страхују да би Хезболах могао отворити нови фронт против Израела по налогу својих вођа и њихових иранских савезника.

Тај би сценарио могао ублажити притисак на Хамас и опкољене цивиле у Гази, али би био разоран за Либан и скуп за Израел, рекли су аналитичари за "Ал Џазиру".

Да ли се Хезболах раније борио против Израела?

У јулу 2006. Хезболах је заробио два израелска борца на својој граници што је изазвало масиван војни одговор Израела.

Рат је трајао 34 дана и резултирао смрћу више од 1.100 Либанаца и 165 Израелаца.


Најезда змија: Сакрила се у дјечјем кревету, код медвједића!

Најезда змија: Сакрила се у дјечјем кревету, код медвједића!

Нико није добио рат, али су либански цивили били највеће жртве. Израел је уништио или оштетио око 30.000 домова, 109 мостова и 78 медицинских објеката, према Међународном одбору Црвеног крста.

Николас Бландфорд, стручњак за Хезболах рекао је да група има од 3.000 до 5.000 бораца и пројектиле кратког домета да погоди Израел.

Али током посљедњих 17 година, Хезболах је значајно побољшао своје војне способности.

“Мислим да Хезболах данас има способност да нанесе највећу штету Израелу од када је та држава успостављена 1948. године”, рекао је Бланфорд за "Ал Џазиру".

Колико је данас јак Хезболах?

Бланфорд је процијенио да Хезболах има најмање 60.000 бораца, укључујући сталне и резервисте. Група је такође повећала своје залихе пројектила са 14.000 у 2006. на око 150.000 сада, рекао је он.

Већина је кратког домета, али Хезболах такође има иранске прецизне навођене пројектиле који имају домет од 300 километара.


Кадиров послао језиву поруку Израелу: Размислите два пута

Кадиров послао језиву поруку Израелу: Размислите два пута

Бланфорд је додао да је Хезболахова јединица “специјалних снага” обучена да се инфилтрира у Израел у случају рата.

“Можда није изненађење да су израелски функционери у посљедњих неколико година Хезболах сматрали својом главном пријетњом”, рекао је он за "Ал Џазиру".

Ранда Слим, директорка Програма за рјешавање сукоба на Институту за Блиски исток, такође је рекла да је сиријски рат – гдје је Хезболах интервенисао на страни предсједника Башара ал Асада – омогућио групи да појача своје борбене способности.

“У дуготрајном рату у Сирији стекли су нове вјештине у смислу урбаног ратовања, а и њихови обавјештајни системи су се доста побољшали”, рекла је она.

Колико је извјестан рат Хезболаха и Израела?

Иако ограничено гранично насиље између Израела и Хезболаха није неуобичајено, Слим из Института за Блиски исток сматра да данас постоји већи ризик од велике ескалације.

Рекла је да би Хезболах и Иран могли одлучити отворити други фронт против Израела у зависности од нивоа злочина почињених у Гази.

Ако Хамас буде пред истребљењем, Хезболах би се могао укључити, додала је.


Суђење Додику политичка лакрдија

Суђење Додику политичка лакрдија

“Иран је окупио лабаву групу играча како би направио своју ‘осовину отпора’, која је сада кохезивна машина”, говори Слим.

“Хезболах је говорио о овој идеји – називајући је уједињењем фронтова – што је као чланак 5 НАТО – напад на једног је напад на све. Мислим да то није био случај у прошлости", каже.

Упркос ризицима, Бланфорд вјерује да ће Иран и Хезболах бити суздржани. Објаснио је да Хезболах служи као главно средство одвраћања од могућих израелских и америчких планова за напад на Иран.

“Ако дође до рата у Либану, Хезболах би био потучен, а Иран би изгубио кључно средство одвраћања”, рекао је Бланфорд.

Ипак, није искључио могућност рата. Рекао је да Иран још увијек може активирати своје савезнике против Израела ако сматра да је сада најповољније вријеме за напад на Израел.

САД су свјесне ризика и послале су два носача авиона у источни Медитеран како би одвратио групе које подржава Иран од напада на Израел.

"Израел би могао имати сопствене планове који искориштавају америчке дипломатске напоре и војску да први нападну Хезболах", рекао је Бланфорд.

Може ли Хезболах да порази Израел?

Хезболах има капацитет да “нанесе огромну штету Израелу”, али је још увијек инфериоран, говори Слим.

Вјерује да група може извести напад на Израел којим би девастирала критичну инфраструктуру земље као што су аеродром Бен-Гурион и главне електроенергетске мреже.


Написали смо причу са новим српским ријечима: Можете ли разумјети шта пише?

Написали смо причу са новим српским ријечима: Можете ли разумјети шта пише?

Али на крају, Израел може већи дио Либана претворити у рушевине.

“У Сирији је рат био другачији. Хезболах се борио против разних милиција – које су финансирале неке арапске владе – али ништа у поређењу са моћном машином каква је израелска војска", сматра Слим.

У било којем ширем сукобу, Израел ће вјероватно примијенити оно што назива “Дахијска доктрина” – названа по упоришту Хезболаха у јужном Бејруту – која налаже употребу несразмјерне силе која циља на цивилну и војну инфраструктуру.

Имад Саламеј, ванредни професор политичких наука и међународних послова на Либанско-америчком универзитету, упозорио је да би рат против Хезболаха могао довести до грађанских сукоба у Либану, који пролази кроз економску и политичку кризу.

Рекао је да би миграција већином шиитских либанских грађана у већинске хришћанске и сунитске градове на сјеверу могла изазвати секташке напетости, што је мишљење које имају и други посматрачи.

Критичари и противници Хезболаха могу такође експлицитно окривити групу – и њене наводне присталице – за увлачење већ опкољене земље у рат.

“Ако се догоди, онда неће бити као 2006”, рекао је Саламеј за "Ал Џазиру".

“Биће борбе и отпора између заједница у земљи", зкључио је, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм