Moskva

Šta piše u zajedničkoj izjavi Rusije i Kine?

 • Izvor: Agencije
 • 21.03.2023. 19:51

Rusija pozitivno ocjenjuje stav Kine po ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u Zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru, objavljenoj na sajtu Kremlja.

Izjava je izdata nakon sastanka predsjednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga u Moskvi.

"Ruska strana pozitivno govori o objektivnom i nepristrasnom stavu Kine po pitanju Ukrajine. Dvije strane se protive praksi bilo koje zemlje ili grupe zemalja da teže prednostima u vojnoj, političkoj i drugim oblastima na štetu legitimnih bezbjednosnih interesa druge zemlje", navodi se u saopštenju.

U njemu se takođe kaže da Kina ceni "posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora što je prije moguće".

I Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poštovati, prenosi TASS.

Dvije zemlje su takođe izrazile protivljenje formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavlјenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

"Strane se protive formiranju u azijsko-pacifičkom regionu zatvorenih ekskluzivnih blokovskih struktura, blokovske politike i suprotstavlјenih tabora. Strane primjećuju negativan uticaj američke indopacifičke strategije na mir i stabilnost u ovom regionu vođene hladnoratovskim mentalitetom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Iz Kremlja je saopšteno da su dva predsjednika danas razgovarala i o vojnoj saradnji Rusije i Kine. U zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne treba da raspoređuju nuklearno oružje van nacionalnih teritorija, i treba da povuku svo oružje koje se nalazi u inostranstvu.

Takođe je saopšteno da će "strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i zajedničke vježbe, razvijati razmjenu i saradnju, uključujući i u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje, i produbljivati međusobno povjerenje između oružanih snaga dvije zemlje".

Peking i Moskva namjeravaju da rade i na unaprjeđenju sveobuhvatnog razvoja međusobno povezanog logističkog sistema, saopštili su Putin i Si u zajedničkoj izjavi.

Prema dokumentu, strane planiraju da na svaki mogući način razviju međusobno povezan logistički sistem, kako bi se obezbijedilo brže kretanje robe i putnika u dvosmjernoj komunikaciji svim vidovima transporta: željezničkom, drumskom, vazdušnom, rečnom i pomorskom.

"Strane će nastaviti da razvijaju praktičnu saradnju u oblasti civilnog vazduhoplovstva, automobilske industrije, brodogradnje, metalurgije, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa", navodi se u zajedničkoj izjavi koju su potpisali dva predsjednika nakon današnjeg sastaka u Moskvi.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.