Staje javni prevoz u Francuskoj zbog nereda

  • Извор: СРНА
  • 30.06.2023. 18:16

Francuska je danas zatražila od svih lokalnih vlasti da večeras zaustave javni prevoz u pokušaju da uspostave red nakon što su demonstranti zapalili zgrade i automobile tokom treće noći nasilja i nereda zbog ubistva tinejdžera.

Premijer Elizabet Born rekla je novinarima da će Vlada razmotriti "sve opcije" za uspostavljanje reda i nasilje nazvala nepodnošljivim i neoprostivim.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin zatražio je da lokalne vlasti obustave sav autobuski i tramvajski saobraćaj od 21.00 čas širom zemlje dok vlada nastoji da smiri tenzije.

U protestima protiv brutalnosti policije uhapšeno 150 osoba

U protestima protiv brutalnosti policije uhapšeno 150 osoba

Nasilje je izbilo u Marseju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu, kao i dijelovima Pariza, uključujući predgrađe radničke klase Nanter, gde je sedamnaestogodišnji Nahel M, alžirskog i marokanskog porijekla, ubijen iz vatrenog oružja u utorak, 27. juna. Njegova smrt izazvala je ogorčenost među siromašnim, rasno mješovitim, urbanim zajednicama zbog policijskog nasilja i navodnog sistemskog rasizma unutar organa za sprovođenje zakona.

Više od 200 policajaca je povrijeđeno, a 875 ljudi je uhapšeno tokom noći, saopštile su vlasti, dok su se pobunjenici sukobili sa policijom u gradovima širom Francuske, uz paljenje automobila, zgrada, autobusa, a mnoge prodavnice su opljačkane.

Pljačkaši su opustošili prodavnice uključujući "Epl" u istočnom gradu Strasburu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм