Водич открио

"Стари српски обичај" спасио Србе на фестивалу у Израелу

  • Извор: Курир
  • 12.10.2023. 13:35

У тренутку изненадног напада Хамаса на Појас Газе у тој земљи боравило је и више група туриста и ходочасника из Србије, међу њима је био и Срђан Ратковић, водич у израелском Министарству туризма који је проговорио о нападу Хамаса.

"Ракете смо примијетили и прво нисмо вјеровали да је то нешто озбиљно. Онда су вијести почеле да долазе са свих страна. Имали смо неки коридор, који је релативно безбједан био за излазак из Јерусалима и практично испред рата смо отишли на источни дио земље. А сама ратна зона је на југозападном дијелу око Газе. Дошли смо до Мртвог мора који је најисточнији дио државе. Сви који су били групно организовани су напустили Израел", рекао је Ратковић.

"Ја сам на релацији између Израела и Србије. Ситуација је тужна, утучена, било је наших људи на том догађају гдје је почињен масакр. То је велики празник у Израелу, као на примјер Васкрс у Србији, зато је толики број жртава био јер је било много окупљених младих људи. Као што сте и сами видјели један од истакнутих чланова српске заједнице у Израелу је погинуо", прича он.

А групу људи из "Србије" који су присуствовали крвавом фестивалу спасио је како каже "стари српски обичај". 


Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

"Било је још наших људи на тој послави, али су сплетом околности, по старом српском обичају касно стигли тамо, па су били близу излаза тако да су успјели да се евакуишу. То је хаос био, потпуни хорор. Они су ушли, прво су елиминисали мали прстен полиције. Мислили су да је неки штос. Онда су окружили више од хиљаду људи и почели да пуцају по њима. Срећом да су наши били близу излаза па су успјели да се евакишу", рекао је он.

Подсјетимо, сукоб Израела и палестинског Хамаса ушао је у шести дан, а до сада је погинуло је више од 2.400 људи, док је преко 338.000 људи расељено у Појасу Газе.

Израел је распоредио резервне снаге на границу са Либаном.

Турска преговара о ослобађању цивила које као таоце држи Хамас.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стиже у посјету Израелу и Јордану, а састаће се са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, као и са палестинским предсједником Махмудом Абасом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: