Zvanično

Stejt department: Dobili smo od Rusije notu o zamrzavanju učešća u START-u

  • Извор: Sputnjik
  • 01.03.2023. 22:57

Sjedinjene Američke Države su dobile zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Mogu da potvrdim razmjenu diplomatskih nota između Rusije i SAD. I dalje smo spremni da održimo bilateralni sastanak kako bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i Rusije o START-u, kao i o svim drugim pitanjima koja se tiču njegovog izvršenja. Mi smatramo da je to pitanje veoma važno”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, SAD nastavljaju da u potpunosti ispunjavaju odredbe Sporazuma o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

“Mi nastavljamo da u potpunosti ispunjavamo odredbe Sporazuma, između ostalog i o ograničenom broju naoružanja”, istakao je Prajs.

Saopštio je da SAD analiziraju dalje korake u vezi sa obustavom učešća Rusije u START-u, kao i kakav će uticaj imati to na sporazum u cjelini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsjednik Rusije je naglasio da prije nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati "na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija" i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, "odnosno ukupni ofanzivni potencijal Sjevernoatlantske alijanse".

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)