Saopštila Svjetska banka

Šteta od zemljotresa u Turskoj 34,2 milijarde dolara

  • Извор: Агенције
  • 28.02.2023. 19:41

Dva velika zemljotresa koja su pogodila Tursku 6. februara izazvala su direktnu fizičku štetu od oko 34,2 milijarde dolara, ali ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka sa kojima se zemlja suočava mogli bi biti duplo veći, saopštila je Svjetska banka.

Banka procjenjuje da su zemljotresi takođe umanjili za najmanje pola procentnog poena prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda Turske od 3,5 odsto do četiri odsto u 2023. godini, prenio je Reuters.

U Turskoj je uhapšeno skoro 200 osoba osumnjičenih za lošu izgradnju objekata koji su srušeni u razornim zemljotresima, saopštilo je tursko Ministarstvo pravosuđa.

Navodi se da su prikupljeni dokazi o lošoj gradnji koji se odnose na hiljade zgrada, a prema podacima Državne agencije za katastrofe, srušeno je više od 5.700 objekata. Za nepoštovanje propisa prilikom izgradnje osumnjičeno je 626 osoba. Neki od osumnjičenih su poginuli u zemljotresu, dok se za ostalima traga.

Situacija u takođe zemljotresima pogođenoj Siriji bila je "katastrofalna", ocijenila je Ana Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju i dodala da će banka objaviti zasebnu procjenu štete za Siriju.

Bjerde je rekla da je početna brza procjene štete za Tursku od 34,2 milijarde dolara bila ekvivalentna oko četiri odsto njene ekonomske proizvodnje u 2021. godini, ali to ne uključuje indirektne ili sekundarne uticaje na rast njene ekonomije ili posljednji zemljotres.

"Naše iskustvo govori da potrebe za rekonstrukcijom mogu biti čak dva do tri puta veće od procijenjene direktne fizičke štete", rekla je ona.

Zemljotresi od 6. februara, jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale, najsmrtonosniji u istoriji moderne Turske, usmrtili su više od 44.300 ljudi, prenio je Reuters.

U izvještaju banke o globalnoj brzoj procjeni štete nakon katastrofe procjenjuje se da je 1,25 miliona ljudi ostalo bez krova nad glavom zbog oštećenja domova ili njihovog potpunog kolapsa.

Svjetska banka je Turskoj obezbijedila hitnu pomoć od 780 miliona dolara iz dva postojeća projekta u Turskoj, kao i milijardu dolara u novom projektu hitnog oporavka.

Turski zvaničnici naveli su da su prikupljeni dokazi o lošoj gradnji hiljade zgrada. Neki od osumnjičenih su poginuli u zemljotresu, dok se za ostalima traga. (Euronews)

Bježi 40.000 izbjeglica

Zvaničnik Ministarstva odbrane Turske saopštio je da se oko 40.000 izbjeglica iz Sirije vratilo iz Turske u svoju zemlju nakon razornog zemljotresa 6. februara.

Zvaničnik je konstatovao i da njihov broj i dalje raste.

Povratak sirijskih izbjeglica je zabilježen i na graničnim prelazima između Turske i Sirije koje kontrolišu opozicione snage u Siriji, potvrdio je zvaničnik sirijskih pobunjenika Mazen Aluš na graničnom prelazu Bab al Hava.

U Turskoj boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije.

Konj bio pod ruševinama 21 dan

Turski spasioci su, uz nadzor veterinara, izvukli iz ruševina konja koji je 21 dan bio zarobljen između betonskih blokova ruševne zgrade u turskom gradu Adijamanu.

Naime, konj je izvučen sa nepristupačnog terena i, nakon pregleda veterinara, koji je utvrdio da životinja nema povreda opasnih po život, vraćen vlasniku.

Тагови: