Generalni sekretar

Stoltenberg: Alijansa nije postigla konsenzus o članstvu Ukrajine

  • Извор: СРНА
  • 15.11.2021. 09:45

Zemlje NATO-a još nisu postigle konsenzus o tome da li Ukrajina treba da bude dio te organizacije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

- Ako želite da budete članica Alijanse, onda morate da ispunite NATO standarde. Mi pomažemo Ukrajini organizovanjem borbe protiv korupcije, ali 30 saveznika mora da se saglasi i sada nemamo konsenzus o pozivanju Ukrajine da postane punopravna članica - rekao je Stoltenberg.

On je napomenuo da je NATO ojačao odnose sa Ukrajinom, ali je pojasnio da ova država ne podliježe petom članu povelje ove organizacije, koji predviđa kolektivnu odbranu.

Na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine, NATO je usvojio političku izjavu da će Ukrajina i Gruzija na kraju postati članice Alijanse, ali su odbili da obezbijede Akcioni plan za članstvo /MAP/ za ove zemlje, što predstavlja prvi korak u pravnom postupku za pridruživanje ovoj organizaciji.

Prema riječima stručnjaka iz Brisela, u proteklih 12 godina Kijev i Tbilisi, prije su se udaljili od mogućnosti pridruženja Alijansi, nego što su se približili.

NATO ne priznaje države sa neriješenim teritorijalnim problemima, jer njihovo članstvo može cijeli savez uvući u vojni sukob.

U februaru 2019. godine, ukrajinski parlament odobrio je izmjene i dopune Ustava, čime su potvrđene aspiracije Kijeva o ulasku u Alijansu sa definicijom o "nepovratnosti evroatlantskog kursa", podsjeća TASS.

Тагови: