Generalni sekretar

Stoltenberg: Nećemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.06.2023. 16:03

Lideri NATO zemalja na samitu u Viljnusu u julu ne namjeravaju da pozovu Ukrajinu u Alijansu, već će samo razgovarati o daljem zbližavanju sa Kijevom, izjavio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg nakon sastanka šefova ministarstava odbrane zemalja te organizacije.

"Nećemo razgovarati o pozivu na samitu u Viljnusu, ali ćemo razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti NATO-u. Siguran sam da ćemo naći zajedničko rješenje kako da Ukrajinu približimo NATO-u", kazao je Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa želi da održi prvi sastanak Saveta Ukrajina-NATO uz učešće ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tokom samita u julu.

"Radimo na stvaranju Savjeta Ukrajina-NATO. Očekujemo da ćemo prvi sastanak novog Savjeta održati u Viljnusu uz učešće Zelenskog", naveo je.

Naime, članice NATO napredovale su u pregovorima o setu bezbjednosnih garancija za Ukrajinu, ali su ostale podijeljene oko toga kako pomoći Kijevu da postane članica Alijanse.

Države okupljene u NATO slažu se da Ukrajina neće postati članica dok traje sukob s Rusijom, ali su podeljena mišljenja oko toga kako dati konkretnija obećanja Kijevu od onog iz 2008. godine: da će Ukrajina jednom postati član, piše "Blumberg".

Istočnoevropske zemlje, ali i Francuska, predlažu da se odredi detaljna mapa puta prijema Ukrajine u članstvo, dok se Sjedinjene Američke Države i Njemačka opiru davanju čvrstih obećanja, usredsređujući se na neposrednu pomoć za borbe na frontu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: