Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Paljenje Kurana uvredljivo, ali ne i nezakonito

  • Извор: СРНА
  • 29.06.2023. 21:48

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je incident u kojem je spaljen primjerak Kurana u Švedskoj uvredljiv i nepoželjan, ali nije nezakonit.

"Što se tiče spaljivanja Kurana, razumijem emociju i dubinu osjećanja koje to izaziva, ti postupci su uvredljivi i nepoželjni, ali nisu nezakoniti u suverenim pravnim sistemima", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovom u Briselu.

Stoltenberg je naveo da ne podržava proteste protiv Turske i NATO-a koji su nedavno izbili u Švedskoj, ali da brani pravo na neslaganje, što je dio slobode izražavanja.

Prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, ispred glavne džamije u Stokholmu održan je protest u kojem je spaljen Kuran.

Namazali Kuran slaninom pa ga zapalili

Namazali Kuran slaninom pa ga zapalili

Demonstracije su odobrile švedske vlasti. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je odluka policije zakonita, ali neprimjerena.

Ovo nije prvi protest u Švedskoj koji uključuje paljenje Kurana, a takve demonstracije su izazvale tenzije između Stokholma i Ankare, čiju podršku treba Švedska za ulazak u Alijansu.

Пратите нас и путем Вибера