Generalni sekretar NATO

Stoltenberg: Rusija ne pokazuje znake popuštanja

  • Извор: Индекс
  • 01.01.2023. 20:55

Zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, upozorio je generalni sekretar NATO-a

Jens Stoltenberg je rekao za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i primorati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

"Ruski program djelimične mobilizacije, naručen u septembru, pokazao je da Moskva u ovom trenutku nema želju da okonča rat. Ukrajinske snage su imale zamah nekoliko mjeseci, ali znamo da je Rusija mobilisala mnogo više snaga, mnoge od njih su sada obuku“, rekao je on.

"Sve ovo ukazuje da su oni spremni da nastave rat i pokušaju da potencijalno pokrenu novu ofanzivu. Sada moramo pružiti podršku Ukrajini, uključujući i vojnu, jer je to jedini način da ubijedimo Rusiju da mora da sjedne i pregovara. u dobroj vjeri i poštovanju Ukrajine kao suverene nezavisne nacije u Evropi“, rekao je Stoltenberg.

Ono što znamo jeste da ono što Ukrajina može da postigne za tim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju, zaključio je on.