Gas

Strah u EU od ruskog odgovora, ako se ograniče cijene

  • Извор: СРНА
  • 09.09.2022. 13:42

Neke zemlje EU strahuju da bi Rusija mogla da preduzme uzvratne mjere u slučaju ograničavanja cijena ruskog gasa i da potpuno obustavi isporuke, piše britanski "Fajnenšel tajms".

Najmanje deset zemalja EU, među kojima su Grčka, Italija i Poljska, vrši pritisak na Brisel, zahtijevajući da se ograniči cijena gasa za sve snabdjevače, a ne samo za Rusiju.

Vlade pojedinih zemalja strahuju da bi uvođenje ograničenja samo za Rusiju "moglo da razljuti Moskvu".

Istovremeno, Mađarska, Austrija i Holandija protive se bilo kakvim ograničenjima.

Autor članka podsjeća da je za uvođenje granične cijene isključivo za ruski gas potrebno odobrenje svih 27 članica EU, a za usvajanje opšteg ograničenja za sve dobavljače biće dovoljna kvalifikovana većina.

- Iskreno, Rusija će, najvjerovatnije, preduzeti uzvratne mjere - smatra glavni savjetnik grčkog premijera za energetiku Nikos Cafos.

Italijanski ministar za ekološku modernizaciju i transformaciju Roberto Čingolani zalaže se za opšta ograničenja i poziva da se uvede "razumna cijena".

Neimenovani visoki zvaničnik EU rekao je za list da se svi plaše "domino efekta", u slučaju ruskog prekida isporuka, pošto su zemlje EU blisko povezane.

- Ako se ograniči cijena samo za ruski gas, to ni na koji način neće uticati na druge snabdjevače, a Rusija će se razljutiti - rekao je sagovornik "Fajnenšel tajmsa".

Izvori iz EU navode da je mala vjerovatnoća da će EU sada podržati ideju da se ograniči cijena ruskog gasa - prenosi "Sputnjik".

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм