Ministar poziva SAD da poveća prisustvo u Evropi

Strah u Sloveniji: Izgubićemo region ako ruski ili kineski interesi preovladaju

  • 16.12.2018. 20:49

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi, jer će u suprotnom veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

On je to kazao u intervjuu za američki “Vašington post“, ističući da će se to dogoditi ako Vašington ne “učini vidljivijim svoje liderstvo“ u Evropi.

“Ako ruski ili kineski interesi preovladaju, izgubićemo region“, rekao je Cerar.

Cerar je prošle nedjelje boravio u poseti Americi gdje se sastao sa tamošnjim zvaničnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenačka agencija STA.

“Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku saradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Evropu. Kao premijer pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji“, naglasio je Cerar za američki list.

On je istakao da Kina gradi infrastrukturu brzo i po jeftinoj cijeni, što države gura u dug, ali su te ponude suviše privlačne da bi ih odbile, prenio je Tanjug.

“Mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regionu“, poručio je Cerar.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм