Њемачка

Штрајк обезбјеђења на аеродромима, отказано и одложено више од хиљаду летова

  • Извор: Спутник Србија
  • 01.02.2024. 12:52

Радници обезбјеђења напустили су данас своја радна мјеста на већини великих њемачких аеродрома у оквиру једнодневног штрајка који има за циљ да се појача притисак на владу у спору око плата, што је довело до масовних отказивања летова у Њемачкој.

Према процјенама аеродромског удружења АДВ, око 1.100 летова биће отказано или одложено због штрајка, којим је погођено око 200.000 путника, преноси њемачки Шпигел.

Њемачки синдикат Верди позвао је раднике да штрајкују на 11 аеродрома - Берлину, Франкфурту, Келну, Дизелдорфу, Хамбургу, Штутгарту, Лајпцигу, Хановеру, Дрeздену, Бремену и Ерфурту.

Штрајк неће утицати на аеродроме у савезној њемачкој држави Баварској, укључујући у Минхену.

Уочи почетка штрајка, отказана су сва полетања за данас из Берлина, Хамбурга и Штутгарта.

У Келну је отказано око четири петине планираних летова у Келну, а у Дизелдорфу трећина.

У Франкфурту је оператер тог најпрометнијег аеродрома у Њемачкој саопштио да ће безбједносни пунктови ван транзитне зоне бити затворени и савјетовао путнике да не долазе на аеродром.

Међутим, како наводи АП, постоје везе за пребацивање путника, а авио-компанија Луфтханза је планирала да обави већи дио својих планираних летова, укључујући интерконтиненталне летове.

Синдикат Верди тражи повишице за 2,80 евра по сату за све запослене и бонусе за прековремени рад који ће почети од првог додатног сата.

Три рунде радних преговора нису донијеле договор о платама за око 25.000 радника обезбјеђења.

Удружење послодаваца каже да је понудило повишицу од четири одсто ове године и три одсто сљедеће године, као и уступке када се уведу бонуси за прековремени рад.

Преговори би требало да се наставе 6. фебруара.

У одвојеном спору, Верди је позвао у петак на штрајк у локалним системима јавног превоза у већем дијелу земље.

Талас штрајкова захватио је Њемачку протеклих недјеља, укључујући штрајк машиновођа и пољопривредника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.