Spor sindikata

Štrajkovi blokirali željezničku mrežu Britanije

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2022. 11:42

Štrajkovi su blokirali željezničku mrežu Britanije dok traje spor vođa sindikata, željezničkih firmi i Vlade o zahtjevu za povećanje plata radnicima kako bi pratile rastuću inflaciju.

Sindikati traže znatnija povećanja plata za svoje članove jer nagli rast troškova hrane i goriva dovodi domaćinstva do ivice, dok je Vlada pozvala na ograničavanje plata kako bi se izbjegla spirala inflacije.

Sindikati su formirali kolone oko željezničkih stanica drugi dan ove nedjelje i upozorili na više industrijskih akcija, ako ne bude postignut dogovor.

Generalni sekretar Udruženja radnika željeznice, pomorstva i transporta Mik Linč rekao je za Bi-Bi-Si da je vrlo vjerovatno da će biti novih štrajkova ako radnici ne dobiju poravnanje.

Iako su razgovori u toku, treći dan štrajka planiran je za subotu, 25. jun.

I drugi resori privrede planiraju industrijske akcije što bi moglo voditi, kako sindikati kažu, do "ljeta nezadovoljstva".

Vlada je kritikovala štrajkove, nazivajući ih kontraproduktivnim i najštetnijim za one sa niskim primanjima koji zavise od javnog prevoza i ne mogu da rade od kuće.

Ministri će kasnije danas iznijeti planirane izmjene zakona koje će preduzećima olakšati korištenje privremenog osoblja, radi smanjenja uticaja štrajka na minimum.

"Ponovo sindikati drže zemlju kao taoca zaustavljanjem ključnih javnih službi i preduzeća. Situacija u kojoj se nalazimo nije održiva", rekao je ministar u Vladi Kvazi Kvarteng.

On je rekao da će ukidanje ovih ograničenja iz sedamdesetih godina prošlog vijeka dati preduzećima slobodu da brzo pristupe potpuno obučenom osoblju, a sve to omogućava ljudima da nastave sa svojim životima bez prekida kako bi pomogli funkcionisanje ekonomije.

(Foto: Tanjug-AP/Owen Humphreys)

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм