Razgovor sa Buhom

Sumorno pisanje Špigela: Nijemcima ne garantuju toplotu u stanovima naredne zime

  • Извор: Новости.рс
  • 02.05.2022. 22:09

Generalni direktor najvećeg stambenog preduzeća u Njemačkoj Rolf Buh izjavio je u intervjuu za „Špigel“ da svojim klijentima ne može da garantuje da će sljedeće zime u stanovima biti toplo.

Po njegovim riječima, jedan broj Nijemaca suočiće se sa značajnim dodatnim troškovima za grijanje.

- Za pojedine podstanare oni mogu dostići iznos jednak dvomesečnoj kiriji za stan - objašnjava lider kompanije.

Buh je izrazio zabrinutost zbog energetske krize izazvane situacijom u Ukrajini i jasno je stavio do znanja da dolazi talas poskupljenja.

- Političari širom Evrope su regulisali da se u slučaju nestašice gasa privatni potrošači posljednji isključuju. Međutim, još se tačno ne zna šta će se dogoditi ako, na primjer, padne pritisak u mreži. Već smo zabrinuti - dodao je on, istakavši da Njemačka neće moći brzo da odustane od isporuka ruskog gasa.

Podsjetimo, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su zamrznule rusku imovinu. U Evropi su sve glasniji apeli da se smanji zavisnost od ruskih energenata.

U takvim uslovima Rusija je donijela odluku da neprijateljske zemlje od 1. aprila plaćaju ruski gas u rubljama. „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiG, jer su odbile da plate gas po novoj shemi.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.