Изгубљена вјера

Све мање људи вјерује у "амерички сан"

  • Извор: СРНА
  • 28.11.2023. 13:07

Становнци САД изгубили су вјеру у "амерички сан", који велика већина анкетираних сматра недостижним, наводи медиј "Вол стрит џурнал".

Истраживање које је овај медиј спровео са Независном организацијом за друштвена истраживања показује да само 36 одсто анкетираних вјерује да је идеја "америчког сна" и даље релевантна и изводљива.

У тај сан 2012. године вјеровало је 53 одсто анкетираних.

Такозвани "амерички сан", који подразумијева увјерење да свако ко напорно ради може да постигне успјех, без обзира на своје поријекло, више није реалан.

Половина учесника анкете сматра да је живот у Америци гори него прије 50 година.

Исти проценат испитаника сагласио се са тврдњом да је "амерички економски и политички систем против обичних људи".

Само 28 одсто Американки и исто толико млађих особа од 50 година и даље вјерује у праведност и изводљивост "америчког сна".

Анкетирани готово једногласно криве политику Џозефа Бајдена и демократа за песимизам који је завладао у САД.

Указали су да инфлација другу годину заредом надмашује раст плата, а да су камате на хипотеке сада на највишем нивоу у посљедњих 20 година.

"Вол стрит журнал" наводи посебно ријечи једног од учесника анкете: "Људи се осјећају као да су сви на само неколико плата далеко од тога да буду на улици".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.