"Hajkui“

Tajfun razorio Tajvan

  • Извор: Агенције
  • 03.09.2023. 21:46

Više od 40 osoba povrijeđeno je u udaru tajfuna "Hajkui“ koji je danas pogodio Tajvan, a više od 119.000 njih ostalo je bez struje.

Više od 7.000 ljudi je evakuisano.

Tajfun "Haikui“ prešao je danas preko Tajvana, izazvavši jake pljuskove i snažne udare vjetra, prenosi Gardijan. 

"Hajkui", prva oluja u četiri godine koja je prešla centralni planinski lanac ostrva, imala je potencijal da napravi pustoš izazivanjem klizišta i odrona kamenja na lokalne zajednice.

"Podsjećam sve da se pripreme za tajfun i paze na svoju bezbjednost. Izbjegavajte izlaske ili bilo kakve rizične aktivnosti", rekla je tajvanska predsjednica Cai Ing-ven. 

U gradu Tajtungu, drveće počupano naletima vjetra koji je prethodio tajfunu, je prekrilo ulice.

"Skoro sam zaboravio kako je naći se u tajfunu. Kako jaki vjetrovi", rekao je vlasnik loklanog restorana u tom gradu Huang Jun-tong, i dodao da je, kada se probudio, odmah otišao u radnju da se uvjeri da je sve zaštićeno. 

"Juče je bilo toliko mirno da nismo imali osjećaj da dolazi tajfun“, rekao je.

Očekivalo se da će "Hajkui“ biti manje snažan od tajfuna "Saola“, koji je zaobišao Tajvan, ali je izazvao najviši nivo prijetnje u obližnjem Hong Kongu i južnoj Kini prije nego što je do subote oslabio na nivo tropske oluje.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)