Jan Anlin

"Tajvan bi mogao da postane nova Ukrajina ako SAD ne odustanu od svoje politike"

  • Izvor: novosti.rs
  • 11.08.2022.22:07

Tajvan bi mogao da postane nova Ukrajina, ako SAD ne odustanu od svoje trenutne politike, izjavio je Jan Anlin.

"Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost 'nenamjernog pucanja' u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dvije obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom 'jedna zemlja - dva sistema' i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredijeliti za ujedinjenje vojnom silom", rekao je izjavio je u četvrtak za ruski "TASS" zamjenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije Jan Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu. Nesuglasice traju posljednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba, prenosi portal "Novosti".

"Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda. Vašington se boji kineskog uspona. Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj", izjavio je zamjenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije.

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

"Ovo dovodi u pitanje princip 'jedne Kine', univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dvije strane Tajvanskog moreuza", zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.